Inleiding
Welkom bij Momentum Roleplay, waar we streven naar een realistische, respectvolle en vooral leuke roleplay-ervaring voor iedereen. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt en iedereen het naar zijn zin heeft, hebben we een aantal duidelijke regels opgesteld.
Deze regels zijn er niet om de lol te bederven, maar juist om de roleplay op een hoog niveau te houden. Of je nu een ervaren speler bent of nieuw in de stad, deze regels zorgen ervoor dat iedereen een eerlijke kans heeft om geweldige scenario's neer te zetten.
Denk eraan: roleplay is een samenwerkingsspel. Respecteer elkaar, blijf in je rol en maak het voor iedereen een onvergetelijke ervaring. En als er iets misgaat? We hebben altijd het support team om je te helpen. Lees de regels goed door, houd ze in gedachten, en laten we er samen iets moois van maken!
Nieuwe start, nieuw verhaal
Bij Momentum Roleplay beginnen we allemaal met een schone lei. Dit betekent dat informatie, lopende scenario's of verhaallijnen van andere servers niet meegenomen worden. Alles wat je hebt meegemaakt op eerdere servers, blijft daar. Hier start je een nieuw verhaal.
Je mag elkaar natuurlijk wel kennen als jullie op voorgaande servers samen hebben gespeeld, maar oude conflicten, banden of situaties komen niet mee naar Momentum. We willen dat iedereen de kans krijgt om hier nieuwe avonturen te beleven, zonder bagage uit het verleden.
Dus geen oude vetes of afrekeningen van andere servers meenemen! Laten we samen frisse, spannende verhalen creëren in onze stad.
Minimale leeftijd
De minimumleeftijd om deel te nemen aan de server is 18 jaar.Er worden geen uitzonderingen gemaakt.
Microfoon Vereiste
Een goed werkende microfoon is verplicht voor deelname aan de server. De microfoon moet helder klinken (studio kwaliteit) en de menselijke stem duidelijk overbrengen. Robotachtige stemmen of lage codec-kwaliteit zijn niet toegestaan.
Je hoeft hierbij geen studio microfoon te hebben, er zijn zat alternatieven die dit aankunnen. Zolang het maar goed klinkt.
Respect voor ToS en Communityrichtlijnen
Gedrag dat in strijd is met de Servicevoorwaarden (ToS) en/of Communityrichtlijnen van Twitch / YouTube / Kick / CFX en Discord is ten strengste verboden.
Twitch
Terms of Service: https://www.twitch.tv/p/nl-nl/legal/terms-of-service/
Kick
Terms of Service: https://kick.com/terms-of-service
YouTube
Terms of Service: https://www.youtube.com/static?gl=NL&template=terms
CFX
Terms of Service: https://runtime.fivem.net/platform-license-agreement-12-sept-2023.pdf
Discord
Terms of Service: https://discord.com/terms
Personage Namen
Je personage moet een realistische voor- en achternaam hebben. Racistische of TOS-brekende namen zijn niet toegestaan.
Het verbreken van deze specifieke regel is zonder vooraankondiging een ban waard.
Respect voor anderen
OOC (Out of Character):
Wanneer je OOC (Out of Character) bent, handel je altijd met respect naar iedereen. Je communiceert hierbij als jezelf en niet als je in-game personage. Dit betekent dat je geen beledigingen, racistische opmerkingen of ander ongepast gedrag vertoont, zowel in de chat als in voice. Conflicten die zich IC (In Character) voordoen, mogen geen invloed hebben op hoe je OOC met anderen omgaat.
IC (In Character):
In IC-situaties blijf je altijd trouw aan je personage. Je mag bepaalde teksten gebruiken die passen bij je rol, zoals scheldwoorden of grove taal, zolang dit binnen de context van je karakter en het scenario past. Bijvoorbeeld, een crimineel karakter kan hard taalgebruik gebruiken als dit past binnen het verhaal. Het is echter belangrijk om altijd de grens tussen IC en OOC te respecteren; als een situatie je IC irriteert, houd dan in gedachten dat dit deel is van het spel, niet persoonlijk bedoeld. IC-gedrag is roleplay, en niet iets om OOC over te discussiëren of ruzie over te maken.
Staff-contact
Staffleden benader je niet via dm of door ze te taggen in tickets. Wij proberen iedereen zo snel mogelijk te helpen via de daarvoor bestemde kanalen
Bans en discussies
Wil je je ban bespreken? Dan maak je daarvoor een ticket aan of ben je welkom de support kanalen te joinen. Bij overtreding hiervan volgt een Discord-ban.
Hacken, cheaten, modden of glitch abuse
Het gebruik van hacks, cheats, illegale mods of misbruik van glitches is ten strengste verboden. Het overtreden van deze regel leidt tot een directe ban zonder waarschuwing.
RDM & VDM (Oftewel: Doe ff normaal)
Even voor de duidelijkheid: RDM (Random Deathmatch) en VDM (Vehicle Deathmatch) zijn absoluut niet de bedoeling. Dit betekent dus geen willekeurige mensen overhoop knallen omdat je even zin hebt om je wapens te testen, en ook geen GTA-stijl auto's op mensen inrijden alsof het een potje bumper cars is.
Wil je gewoon knallen en chaos? Dan is er vast ergens een deathmatch-server die op je wacht. Hier houden we het graag een beetje realistisch en respectvol.
Powergaming
Powergaming is absoluut niet toegestaan. Dit betekent dat je geen handelingen of acties mag uitvoeren die je onrealistische voordelen geven in-game, of waarmee je anderen iets forceert zonder hen de kans te geven om te reageren.
Voorbeelden van powergaming zijn:
- Een pistool op iemands hoofd zetten en zeggen: "Leeg je hele bank maar even."(Dat is niet hoe banken werken, en ook niet hoe roleplay werkt.)
- Iemand dwingen om een voertuig of woning op jouw naam te zetten mag dus ook niet.Zelfde geldt voor voertuigen uit garages pakken etc.
- Misbruiken van /meWe doen hier niet aan dingen zoals: /me snijdt keel door of /me duwt uit auto.Echter mag en kan je het wel gebruiken als het je roleplay bevordert.
Metagaming
Het is niet toegestaan om informatie te gebruiken of door te geven die je buiten de game om hebt verkregen. Alles wat je personage weet, moet je in-game leren, niet via een Twitch-stream of een Discord-kanaal.
Voorbeelden van metagaming zijn:
- Info uit Twitch streams gebruiken om een voordeel te krijgen.
- Gesprekken in Discord gebruiken om te weten waar iemand is.
- Informatie van social media/streams/youtube etc doorgeven aan je personage in de game.
FailRP
FailRP is wanneer je slecht of onrealistisch je rol speelt en daarmee de ervaring voor anderen verpest. Dit soort dingen horen niet thuis in de stad.
Voorbeelden van FailRP zijn:
- Je vrienden gebruiken als een gijzelaar (kom op, dat is wel heel makkelijk).
- Getaserd worden, van een brug afspringen en dan doen alsof er niks gebeurd is (je bent geen superman).
- Je bemoeien met achtervolgingen, shoot-outs of andere scenario's waar je niets mee te maken hebt (hou je aan je eigen verhaal).
- Als er een bankoverval gaande is, ga je niet hinderen of de RP verstoren, zelfs als je nieuwsgierig bent. (Tenzij je Weazel Nieuws bent 🙂)
- Je niet gedraagd als iemand die down ligt, ben je neergeschoten en zit je in last stand. Dan gedraag je je als iemand die verwond is. Niet normaal praten dus.
- Mensen ontvoeren voor een overval terwijl je nog op de queue moet wachten (geduld is een schone zaak).
Houd het realistisch en respecteer de RP van anderen, zodat iedereen plezier heeft!
Laag niveau van roleplay (Low Quality RP)
Als je het scenario niet serieus neemt of er slecht mee omgaat, noemen we dat een laag niveau van roleplay. Dit haalt de lol en realisme voor iedereen omlaag.
Voorbeelden van laag niveau RP zijn:
- Iemand gaan beschieten, beroven of vermoorden omdat ze bijvoorbeeld je auto hebben geraakt of te langzaam reageren. (Doe even chill, niet meteen schieten)
- Iemand beroven zonder roleplay (zie: Ontvoering en beroving )
- Iemand die op de grond ligt, beroven of gewoon achterlaten zonder hulp aan te bieden.
- Zonder reden met een wapen rondlopen alsof je in een schietspel zit, zonder dat er een scenario aan verbonden is.
RP dodging
Het is niet de bedoeling om RP te ontwijken. Zodra iemand een gesprek met je probeert aan te gaan, ga daar dan gewoon op in.
Heb je geen tijd of komt het niet uit? Geen probleem, geef dat dan even aan middels /ooc. Maar zomaar wegrennen of de RP negeren, zien wij als RP dodging en dat is een no-go. We zijn hier om samen een toffe ervaring te creëren, dus blijf erbij en speel mee!
Value of Life (Alsof het je echte leven is)
In-game moet je altijd waarde hechten aan je leven, net zoals je dat in het echte leven zou doen. Blijf realistisch omgaan met gevaarlijke situaties en reageer daarop met de juiste angst en voorzichtigheid.
Voorbeelden van hoe je je leven waardeert:
- Staat er een wapen op je gericht? Doe je handen omhoog en werk mee. Je bent niet de held van een film.
- Ben je gewond? Ervaar pijn en laat dat zien in je roleplay. Je bent geen robot die alles zomaar negeert.
- In een benauwde situatie? Denk twee keer na over je leven. Je zit in een nadeel, dus speel verstandig en werk mee. Zie je een kans om te ontsnappen, dan is dat prima. Ga niet onnodig je leven riskeren als je weet dat je het toch niet gaat redden.
GTA Driving
GTA-stijl rijden is toegestaan.
Karakter aanmaken / In karakter blijven
Als je je karakter aanmaakt moet je deze aanpassen, een standaard karakter is niet toegestaan. Zorg ervoor dat je karakter er goed uitziet, de benen en armen niet uitsteken. Je mag ook geen overheids kleding aantrekken, tenzij je onderdeel bent van een van die banen.
Als je in de stad bent, blijf je altijd in karakter. Alles wat je zegt en doet, moet passen bij je personage.
Wil je toch iets OOC (Out of Character) bespreken? Gebruik dan /ooc, maar alleen voor korte dingen zoals: "Ik moet even naar de wc" of "Mijn geluid doet het niet". Hou het kort en functioneel, zodat het de roleplay niet verstoort.
Rapporteren
Gaat een scenario niet zoals je wilt, of worden er regels overtreden? Speel het scenario eerst uit. Daarna kun je het altijd melden via support of de /report-functie ingame. Zo houden we de flow van de roleplay intact en blijft het leuk voor iedereen.
Andere mogelijke commando’s:
/screenshot - Maakt een screenshot
/startrecord - Geeft je de mogelijkheid ingame een video op te nemen.
/stoprecord - Stopt je video.
De content van je screenshot / opname wordt tijdelijk opgeslagen en kan je toevoegen aan je /report (toevoegen als bijlage).
Stemherkenning/Gezichtsbedekking
Je kunt niet zomaar iemand herkennen als die persoon moeite doet om anoniem te blijven. Alleen als er duidelijke herkenningspunten zijn, mag je iemand identificeren.
Je mag iemand alleen herkennen op basis van:
- Als de persoon dezelfde kleding draagt.
- Als de persoon in hetzelfde voertuig met hetzelfde kenteken rijdt.
- Als de persoon dezelfde tatoeages heeft.
- Als de persoon geen gezichtsbedekking draagt.
- Als de persoon met dezelfde stem praat.
Let op: Als iemand alleen een maskertje opzet zonder de rest van zijn outfit of stem te veranderen, dan kun je die persoon wel herkennen. Een maskertje is geen magische vermomming en een mondmasker heeft geen magische stemvervormer!
New Life Rule
1. Algemene regel
zodra je ‘overlijdt’, eindigt het lopende scenario voor jouw personage. Je moet respawnen in het ziekenhuis, bent al je spullen kwijt en herinnert je de gebeurtenissen die tot je dood hebben geleid niet meer.
Respawnen vs. behandeld worden:
- Behandeld: als de hulpdiensten je stabiliseren en je tóch nog in leven weten te houden, blijf je dezelfde “levende” versie van je personage. Je onthoudt het scenario, maar mag 2 uur niet terugkeren naar of meedoen aan datzelfde lopende scenario.
- Respawnen: kies je er zelf voor om de ‘overlijdens’-rol te spelen of wordt je door de dokter “doodverklaard”? Dan verlies je al je spullen, herinner je de gebeurtenissen niet meer en mag je niet terugkeren in hetzelfde scenario.
2. Doodverklaring en headshots
- Standaardregel: een 'headshot' kan door ambulancepersoneel worden gezien na onderzoek. Ze mogen bepalen dat dit fataal is. Dat betekent dat je moet respawnen. Je bent dan officieel dood, verliest al je spullen en je mag je de gebeurtenissen niet meer herinneren. (Uitzonderingen zie punt 4)
- Geen verplichte OOC-bespreking: Ambulancepersoneel mag dit puur IC beoordelen. Ze hoeven geen OOC-gesprek te voeren over “wel of niet dood” en kunnen dus snel en geloofwaardig handelen.
3. Permadeath
Wanneer je besluit dat het einde van je personage is aangebroken, ligt het volledig bij jou. Jij bepaalt wanneer je karakter permanent wordt verwijderd uit de stad.
Twijfel je of wil je advies over hoe je dit het beste kunt aanpakken? Maak dan gerust een ticket aan, we helpen je graag verder!
4. Uitzonderingen bij respawnen
Op het respawnen na een doodverklaring zijn een paar uitzonderingen van toepassing. We gaan er vanuit dat je zelf volwassen en verstandig om gaat met deze uitzonderingen.
- Oorlogen / grote verhaallijnen: als er (langdurige) verhaallijnen lopen, bijvoorbeeld een ‘oorlog’ tussen twee gangs, is het mogelijk om OOC achteraf onderling te overleggen dat een personage “mag herinneren”. Dit MOET in gezamelijk OOC-overleg gebeuren en de betrokkenen mogen hier geen nadeel van ondervinden. Er zal enkel worden ingegrepen wanneer er een report of klacht wordt ingediend vanuit een betrokkene. Als iedereen akkoord is laten we de creativiteit vrij.
- Standaardhandelingen van je personage of groep: het niet mogen herinneren betekent niet dat jouw groep of personage niet meer zichzelf kan zijn. Ben je bijvoorbeeld met je groep bezig met een territorium overname die langer duurt, zorg dan dat je de dag van overlijden niet meer aansluit bij deze oorlog. Als politieagent betekent het na je dood niet meteen dat je geen misdaad meer mag oplossen. Zorg echter dat je het scenario waarin je bent doodgegaan niet meer weet, en zorg na je respawn dat je koppel weg is zodat je geen ongemak ondervind van elkaar tegenkomen. Koppel hierna desnoods met iemand anders en pak andere meldingen op.
Samenvattend:
Neergeschoten en ‘down’?
- Ambulance/politie wordt gebeld → zij komen ter plaatse → bepalen IC of je te redden bent of niet.
- Te redden= je character blijft leven, onthoudt het scenario, maar mag er 2 uur niet actief in terugkeren.
- Niet te redden (bv. fatal shot) = je respawnt, verliest je spullen en vergeet het scenario.
War / doorlopend verhaal?
- Na achteraf overleg iedereen akkoord met het mogen onthouden van het scenario? Dan mag je dit onthouden als het geen klachten oplevert.
- Komt er achteraf geen protest van iemand, dan zal de staff hier niet op handhaven.
- Komt er wél een klacht dat het oneerlijk of onlogisch was, dan zal staff beoordelen of de afspraken goed nagekomen zijn.
Geen OOC-getouwtrek aan de operatietafel
Ambulancemedewerkers of dokters kunnen realistisch blijven handelen en jou doodverklaren als ze dat passend achten. Wil je er OOC toch iets anders mee doen (door verhaallijn-afspraken), regel dat ná de scene met de betrokkenen.
Bewijsmateriaal
De politie heeft de mogelijkheid om allerlei zaken te onderzoeken, zoals vingerafdrukken, kogelhulzen en andere aanwijzingen die je achterlaat. Dit valt volledig onder hun werk als agenten en is geen metagaming. Dus als ze sporen vinden en jou opsporen, komt dat door echt speurwerk binnen de roleplay!
Stelen van overheidsvoertuigen
Het stelen van een ambulancevoertuig is niet toegestaan. Aan de andere kant is het stelen van een politievoertuig wel toegestaan, maar zorg dat er een goed RP-scenario aan verbonden is. Je mag dus niet even een auto stelen omdat je weet dat de agent is afgevoerd naar het ziekenhuis en dat je dat dan grappig vind. De politie is verantwoordelijk voor het afsluiten van hun voertuigen, dus als ze die laten slingeren, is dat hun probleem.
Combat logging
Het is niet toegestaan om zomaar uit te loggen tijdens een scenario. Zit je in een spannende situatie zoals een achtervolging of een shoot-out, dan moet je het scenario eerst afmaken.
Moet je echt weg vanwege spoed? Geen probleem, meld dit dan netjes via /OOC zodat iedereen het begrijpt.
Bedenk goed hoeveel tijd een scenario kan gaan duren voordat je deze start. Een bankoverval starten omdat je hoopt dat deze 10 minuten duurt en dan na 10 minuten alsnog “zomaar” weggaat is lame.
Server restart
Wanneer de server opnieuw opstart, gaat het scenario waarin je zit gewoon verder na de restart. Dus geen ontsnappen!
Let op: Misbruik maken van een restart is niet toegestaan.
- 40 minuten voor een restart mag je geen overval meer in de wachtrij zetten of andere grote criminele activiteiten plannen.
- Na de restart moet je minimaal 15 minuten wachten voordat je criminele activiteiten onderneemt, tenzij je al in een scenario zat dat doorloopt na de restart.
Ambulance
Als je hulp krijgt van een ambulancebroeder, volg dan hun instructies op. Ze zijn er om je te helpen, niet om mee in discussie te gaan. Wil je geen hulp van de ambulance? Dan kun je altijd naar alternatieve manier gaan zoeken.
In het ziekenhuis heb je vrij spel, maar één regel is heilig: Laat personeel dat bezig is met een patiënt met rust! Stoor ze niet terwijl ze hun werk doen. De rest van het ziekenhuis is fair game, maar respecteer de zorgverleners.
Een medewerker van de ambulance mag je niet gaan misbruiken als hostage “omdat het makkelijk is”. Een ambulancier mag je wel wegsturen / wegjagen. Let op, het is de taak van de politie om te zorgen dat de ambulancier veilig zijn werk kan doen.
Ontvoeren en beroving
Elkaar beroven mag, zolang het gebaseerd is op verhaal maken of character opbouw. Niet puur om de loot. Het is niet de bedoeling om mensen specifiek te targetten omdat ze bijvoorbeeld een bepaalde baan hebben, of herhaaldelijk dezelfde persoon of locatie te beroven zonder reden. Zorg ervoor dat de interactie leuk blijft voor beide kanten en dat het een goed verhaal oplevert. Mensen helemaal leegtrekken bij een beroving is een exact voorbeeld van wat we niet willen zien en wordt gezien als low quality RP.
Maar let op: Als je zelf ruzie hebt gezocht met iemand en later besluit je te verstoppen achter je legale baan, dan geldt die bescherming niet meer. Heb je iemand boos gemaakt? Dan kun je alsnog gepakt worden, ook al werk je netjes. Had je maar niet zo'n grote mond moeten hebben!
Ontvoeren en/of beroven van agenten
Als je een agent wilt ontvoeren, moet je met een goed doordacht scenario komen. Geen snelle acties of kleine overvallen; het moet een serieus verhaal zijn.
Bovendien mag je geen voorwerpen afpakken die een agent nodig heeft voor zijn werk. Dus geen dienstwapen, taser of politievesten stelen. Denk eraan dat deze dingen verboden zijn om af te pakken:
- Dienstwapen
- Taser
- Wapenstok
- Zaklamp
- Politievesten
Alles daarbuiten mag je gewoon pakken, zoals een lekkere snack of hun telefoon/gps.
Criminele activiteiten (te checken - management)
Criminele activiteiten zijn gelimiteerd qua aantallen spelers om het eerlijk en uitdagend te houden. Hier zijn de regels:
- Maximaal 6 criminelen mogen samen een activiteit uitvoeren (tenzij anders aangegeven)
- Bij gangs onderling in een shootout mag het maximaal 8 tegen 8 zijn.
- Een gang mag bestaan uit maximaal 15 leden.
Maximaal aantal criminelen per soort overval:
- Kleine overvallen:
- Winkeloverval: maximaal 4 personen.
- Huisoverval: maximaal 4 personen.
- Grote overvallen:
- Fleeca bankoverval: maximaal 4 personen.
- Ammunation overval: maximaal 4 personen.
- Juwelier: maximaal 6 personen.
- Grote bankoverval: maximaal 8 personen.
Overige heists: maximaal 8 personen.